Blog-tip: Een pup in huis: wat nu?

Gepubliceerd op 24 januari 2025 om 18:06

 

Het is altijd ontzettend spannend om uit te kijken naar de komst van je nieuwe pup, die binnenkort je gezin zal verrijken.

Maar wat heeft een pup eigenlijk nodig voor de beste verzorging? En welke spullen zijn onmisbaar om je pup een warm welkom te geven?

In deze blog deel ik praktische tips en adviezen over essentiële items die je in huis wilt hebben om goed voorbereid te zijn op je nieuwe huisgenoot.

 

Welkom thuis, lieve pup!

 

Alles begint met het aanschaffen van essentiële spullen, vooral als het de eerste keer is dat je een pup in huis haalt en je niets hebt om hem of haar goed te verzorgen. Je wilt namelijk niet op het laatste moment nog aankopen moeten doen voordat je je nieuwe huisgenoot ophaalt.

Veel mensen laten zich verleiden door leuke accessoires en speelgoed, omdat alles in de winkel er zo aantrekkelijk uitziet. Maar de realiteit is dat een winkel er natuurlijk is om te verkopen. De vraag is echter: zijn al die spullen echt noodzakelijk voor jouw pup? Iedere pup is anders; de ene is bijvoorbeeld actiever en heeft meer uitdaging nodig dan de andere. Dit hangt ook sterk af van het ras dat je kiest.

Het is daarom verstandig om te wachten met het kopen van veel speelgoed totdat je jouw pup beter leert kennen. Misschien merk je dat je pup helemaal niet zoveel interesse toont in speelgoed, of juist wel. Zo kun je beter inschatten wat je pup daadwerkelijk nodig heeft.

Hieronder heb ik de belangrijkste benodigdheden voor je op een rijtje gezet.

Allereerst is het goed om te bedenken hoe groot je pup uiteindelijk zal worden. Dit helpt je om gerichte keuzes te maken en onnodige kosten te vermijden. Een grote hond kun je bijvoorbeeld niet laten eten uit een voerbakje dat bedoeld is voor een kleine hond, en andersom ook niet. Voor grotere honden is een duo-voerbakstandaard erg handig.

Een standaard zorgt ervoor dat je hond zijn hoofd meer omhoog houdt tijdens het eten en drinken, wat problemen met gewrichten en de wervelkolom kan voorkomen. Wanneer een hond steeds zijn hoofd naar beneden moet buigen, komt er namelijk onnodige druk op de schouders en voorpoten, wat kan leiden tot overbelasting.

Ook voor kleinere honden bestaan er voerbakstandaards die ervoor zorgen dat de bakjes op hun plek blijven staan. Dit is niet alleen prettiger voor je hond, maar scheelt jou ook een hoop opruimwerk. Daarnaast zijn er tegenwoordig speciale anti-slipmatjes verkrijgbaar die je onder de bakjes kunt leggen voor extra stabiliteit.

Het is altijd handig om twee bakjes aan te schaffen: één voor voer en één om water in te doen. Zo heb je alles netjes gescheiden en georganiseerd.

 

Een perfect voorbeeld van een hoge duo-voerbakstandaard.

 

 

 

Iets waar veel mensen niet direct aan denken, is het hebben van een lichaamsthermometer speciaal voor je hond. Zelf heb ik er altijd een in huis. Vergeet niet om erop te noteren dat deze alleen bedoeld is voor je hond en niet voor menselijk gebruik – dit is belangrijk om het hygiënisch te houden.

Je weet nooit wanneer je trouwe viervoeter zich minder goed voelt. Op zo’n moment is het erg handig om de thermometer te gebruiken om te controleren of je hond koorts heeft. Bij honden wordt een temperatuur vanaf 39 graden als koorts beschouwd. De normale lichaamstemperatuur ligt tussen de 38 en 39 graden. Alles daarboven duidt op koorts.

Er zijn daarnaast enkele andere tekenen waaraan je kunt merken dat je hond zich niet lekker voelt. Let bijvoorbeeld op of het tandvlees bleek is, de oren warm aanvoelen of de onderkant van het ooglid wit is. Dit kunnen allemaal indicatoren zijn dat je hond ziek is.

Naast een thermometer vind ik het ook erg handig om een tekentang in huis te hebben. Dit kan van pas komen wanneer je hond een teek heeft. Hoewel er chemische middelen bestaan tegen teken, ben ik daar geen voorstander van. Deze middelen worden via de huid van je hond opgenomen in de bloedbaan, wat niet ideaal is. Mocht je een teek verwijderen en merken dat er een rode cirkel op de plek verschijnt, dan kun je altijd bij de dierenarts antibiotica halen. Zorg er altijd voor dat de teek volledig wordt verwijderd, inclusief het kopje en de pootjes. Gebruik geen ontsmettingsmiddelen in de hoop dat de teek vanzelf loslaat, want dit kan ervoor zorgen dat de teek door de schrik schadelijke stoffen in de hond spuugt.

De kans dat je hond door een tekenbeet een ziekte oploopt, is gelukkig klein. Net zoals bij vlooien is de kans minimaal dat je hond hier daadwerkelijk last van krijgt. In mijn 17 jaar ervaring met honden (23 honden in totaal), heb ik nooit gebruik gemaakt van chemische druppels of middelen in hun nek. Tot op heden is geen van mijn honden ziek geworden door een teek en hebben ze ook nooit last gehad van vlooien.

 

 

Het is natuurlijk altijd leuk dat jouw pup meteen iets heeft om mee te spelen. Speciaal voor hun nog gevoelige tandjes is er zacht speelgoed ontwikkeld dat perfect geschikt is voor jonge honden.

Een snuffelmatje is ook een geweldige keuze. Het biedt mentale uitdaging, waardoor je pup moe wordt en daarna makkelijker in slaap valt. Die slaap is essentieel voor hun groei en ontwikkeling.

Let er echter wel op dat je bij een snuffelmatje snoepjes gebruikt die geschikt zijn voor jonge pups. Er is namelijk een groot verschil in de samenstelling van tussendoortjes. Misschien denk je nu: "Maar net werd er gezegd geen speelgoed te kopen?" Natuurlijk, er zijn leuke hebbedingetjes die er mooi uitzien, maar niet altijd nuttig zijn. Kies dus voor speelgoed dat daadwerkelijk bijdraagt aan de ontwikkeling van je pup. Een schattige knuffelbeer die jij geweldig vindt, kan vaak al snel stukgaan. Denk dus goed na voordat je iets aanschaft en controleer of het duurzaam en veilig is voor je pup.

Ook bij touwspeelgoed moet je voorzichtig zijn. Pups (en honden in het algemeen) kunnen de touwen losfriemelen, waardoor kleine stukjes ingeslikt kunnen worden. Dit kan vervelende en soms zelfs gevaarlijke gevolgen hebben.

Wat ik ook ontzettend belangrijk vind om in huis te hebben, is een nagelknipper. Het is slim om meteen te beginnen met het wennen aan nagelverzorging, want veel honden vinden het niet prettig als hun nagels geknipt moeten worden. Als je dit vanaf jonge leeftijd aanleert, maak je het voor jezelf en je hond een stuk gemakkelijker.

Wat ook erg handig is en vooral bij honden met hangoren zijn goede oorreinigingsproducten een must. Gebruik bij voorkeur babydoekjes zonder parfum in plaats van vloeibare, chemische producten. Veel van die producten lijken handig of effectief, maar kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van je hond. Kies altijd voor veilige, diervriendelijke opties.

Het is belangrijk om het oor op een veilige en zorgvuldige manier te reinigen. Gebruik bij voorkeur zo min mogelijk hulpmiddelen in het oor zelf. Richt je vooral op het schoonhouden van de oorschelp en de omgeving rond de ooringang. Dit helpt om veel voorkomende oorproblemen te voorkomen.

 

 

De verzorging van de vacht van je hond is een belangrijk onderdeel van de algemene verzorging en mag zeker niet worden vergeten. Er zijn talloze borstels, kammen en andere hulpmiddelen beschikbaar, maar hoe bepaal je welke het meest geschikt is voor jouw hond? Vaak kun je hierover advies vragen bij een dierenwinkel die gespecialiseerd is in hondenverzorging.

De keuze van het juiste hulpmiddel hangt sterk af van de structuur van de vacht. Vraag jezelf af welk type vacht jouw hond heeft: langhaar, korthaar, ruwhaar, of misschien een andere variant. Dit helpt je beter te begrijpen welk materiaal en welke borstel je het beste kunt gebruiken.

Met deze informatie kun je gericht de juiste borstel of kam kiezen die aansluit bij de behoeften van jouw hond. 

In een eerdere blog heb ik meer tips gegeven over vachtverzorging. Neem die gerust door voor extra advies en inzichten!

 

 

Natuurlijk kunt u altijd bij ons terecht voor advies over het juiste product, ongeacht wat u zoekt. We helpen u graag bij het maken van de beste keuze.

Bovendien verkopen we ook borstels, kammen en andere benodigdheden. Deze kunt u bekijken en aanschaffen op de markten waar wij aanwezig zijn.

 

Lijstje

 

Hieronder vind je een handige checklist van essentiële benodigdheden voor de verzorging van je hond:

  • Voer- en drinkbak
  • Tekentang
  • Borstel of kam
  • Halsband en riem
  • Speelgoed geschikt voor puppy's
  • Nagelknipper
  • Oorreinigingsdoekjes (zoals babydoekjes)
  • Thermometer
  • Snacks voor pups zijn handig, maar absoluut geen noodzaak – puppybrokjes doen het net zo goed!
  • Een eigen dekentje of mandje is perfect om lekker in de zetel te kruipen of ernaast te relaxen. Altijd een heerlijk en knus idee!

Met deze items ben je goed voorbereid om je nieuwe maatje een warm welkom te geven en optimaal te verzorgen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.